E-mail

info@iccnv.be

Telefoon

09 251 49 20

Openingsuren

Ma - Vr 08:00 - 16:00

Zand- en gritstralen

Zand- en gritstralen

Gritstralen is een veelgebruikte techniek bij het verwijderen van corrosieaanslag, oude verflagen, coatings, het opruwen, trommelen of ontbramen van metalen. Een meer gangbare benaming voor deze reinigingsmethode is zandstralen hoewel deze niet geheel correct is omdat men geen kwartszand meer gebruikt als straalmiddel omwille van de schadelijke gezondheidseffecten.

Bij deze behandeling gebeurt het stralen droog. Een straalketel gevuld met een abrasief, doorgaans gritkorrels, wordt aangesloten op een compressor. Door middel van perslucht zal het straalgrit met hoge snelheid tegen het oppervlakte worden geblazen waardoor een schuureffect ontstaat. Elk partikel genereert een deeltje kinetische energie bij de inslag afhankelijk van de snelheid en de massa van het abrasief. De vrijgekomen energie zorgt ervoor dat de verbinding tussen de ondergrond en de roestlaag of coating verbroken wordt en deze makkelijk lost. De blanke ondergrond na de reiniging is meteen voorzien van een zeer goed ankerpatroon waarop een schoopeerlaag (een zink-aluminium legering) kan worden aangebracht. Deze onderlaag zorgt voor een langdurige bescherming tegen corrosie en een betere aanhechting van een nieuw verfsysteem of coating.

Deze reinigingstechniek is dus uitermate geschikt als voorbehandeling maar heeft als nadelen dat er extra veiligheidsmaatregel genomen moet worden en er grote volumes stof worden geproduceerd. Dat laatste kan wel deels verholpen worden door het inpakken van materiaal of het aanbrengen van behuizingen.

Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie.